Papryka faszerowana, szybka wersja gołąbków – farsz taki sam. Najlepiej ją zrobić teraz kiedy paprykę mamy świeżą i pachnącą słońcem.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Składniki:
5 czerwonych papryk
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 szklanka ryżu
1 spora cebula
garść natki pietruszki
2 duże pomidory
sól
pieprz
Paprykę myjemy, odcinamy górę około 1-2 cm, wydrążamy pestki. Ryż gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy i mieszamy z mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na kilku łyżkach oleju do czasu aż się zrumieni. Dodajemy do farszu, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku. Nadziewamy papryki i przykrywamy czapeczkami. Pomidory zalewamy gorącą wodą, po chwili wyjmujemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i w garnku dusimy do czasu aż się rozpadną. Przecieramy przez sito, sos doprawiamy solą i odrobiną cukru do smaku. Powstały sos wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch układamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę.