Każdy chyba umie usmażyć naleśniki, przepisów również jest wiele. Przygotowałam dziś dla Was naleśniki, które robiła moja babcia – są pyszne, jedyne i niepowtarzalne. Niezmiennie przypominają mi smak dzieciństwa ….

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
4 jajka
150 ml mleka i około 50 ml wody
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na farsz:
ok.30 dkg sera twarogowego półtłustego
2-3 łyżki drobnego cukru
1 żółtko
Pozostałe:
2 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej

Mąkę, jajka i mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Naleśniki smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju.

Ser rozcieramy z cukrem (wg uznania) na gładką, jednolitą masę, dodajemy żółtko (opcjonalnie), dokładnie mieszamy.

Smarujemy naleśniki serem, zawijamy podobnie jak krokiety.

Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy bułkę tartą, odstawiamy z ognia i układamy na niej naleśniki, jeden obok drugiego. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu, aby miały piękny, złoty kolor i aby ścięło się żółtko wymieszane z serem.

Tak przygotowane będą smakowały każdemu. Oczywiście jeśli chcemy obniżyć kaloryczność potrawy możemy pominąć obsmażanie naleśników w bułce. Podsmażamy je wtedy na małym ogniu bez tłuszczu. Polecam.