Szaleństwa naleśnikowego ciąg dalszy. Dzisiaj wersja letnia z jagodami, teraz możemy użyć mrożonych. Robimy je podobnie jak naleśniki z serem.

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
4 jajka
150 ml mleka i około 50 ml wody
szczypta soli
olej do smażenia

Nadzienie:
szklanka jagód
2 łyżki drobnego cukru

Mąkę, jajka i mleko dokładnie mieszamy ew. miksujemy, dodajemy sól. Pamiętajmy, żeby nie dodawać od razu całej ilości wody/mleka, ciasto musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Naleśniki smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju.

Szklankę jagód wymieszać z dwiema łyżkami drobnego cukru, posmarować naleśniki, zwinąć w rulon. Z bitą śmietaną to naprawdę pychotka.