Przed krótkim urlopem wrzucam jeszcze jeden z moich ulubionych przepisów na młodą kapustę. Obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Młoda kapusta

Młoda kapusta

Składniki:

1 spora główka młodej kapusty lub 2 małe
2 marchewki
1 cebula cukrowa
1 pęczek kopru
20 dag chudego mięsa np. łopatki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka mąki pszennej

Mięso kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju, przykrywamy i dusimy do czasu aż będzie miękkie. Do miękkiego mięsa wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 5 minut i odlewamy całą wodę. (Jeśli mamy kapustę z pewnego źródła pomijamy ten etap i zalewamy kapustę 1 l wody). Ponownie zalewamy kapustę tym razem gorącą wodą około 1 l. Dodajemy pokrojoną marchewkę w kostkę lub talarki, ziele, liść laurowy i zawartość patelni. Całość dusimy do czasu aż kapusta i marchew będą miękkie. Solimy do smaku. Na patelni podgrzewamy pozostałe 3 łyżki oleju i na gorący tłuszcz wrzucamy łyżeczkę mąki pszennej, robimy zasmażkę. Uważamy żeby mąka się nie przypaliła, przekładamy do garnka z kapustą i chwilę całość gotujemy. Posiekamy koper wrzucamy na sam koniec i już nie gotujemy. Smacznego. Jeśli chodzi o zasmażkę to możemy ją pominąć jednak ilość jej jest naprawdę niewielka dlatego nie wpływa zbytnio na kaloryczność potrawy natomiast na smak zdecydowanie in plus.