Dzisiaj smacznie i kolorowo. Polecam lekkie warzywne danie, które możemy gotować przez cały rok, jednak w sezonie letnim smakuje najbardziej. Zapraszam.

Leczo

Leczo

Składniki:
1 duża cebula cukrowa
30-40 dag ulubionej kiełbasy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 średnia cukinia
1 bakłażan
2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6 łyżek oleju
sól
pieprz
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie myjemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę cukrową, po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę (staramy się aby kostka była podobnej wielkości). Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną cukinię i po kolejnych 10 minutach pokrojony bakłażan i pomidory pokrojone na kawałki (rozpadną się). Nie trzeba dolewać wody ponieważ warzywa wypuszczą dużo soku. Całość solimy, a pod koniec duszenia dodajemy mielony pieprz. Jak już wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze dusimy. Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może dodać odrobinę chili. Leczo możemy podać z pieczywem lub ryżem.