Kopytka : z sosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam.

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

2 i ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

Szczypta soli

2 jajka

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę i dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę.

Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką i kroimy kluseczki dowolnej wielkości (3-4 cm).

Gotowe kopytka wrzucamy do sporej ilości, posolonej i gotującej się wody. Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego.

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam