Taką karkówkę jadłam kilka lat temu u znajomych i pamiętam, że bardzo mi smakowała. Smak zaskakujący ale myślę, że wielu przypadnie do gustu. Przepis przeleżał u mnie dość długo bo ciągle nie miałam czasu jej zrobić. Po małej modyfikacji dzielę się nim z Wami.

Karkówka z pieczarkami

Karkówka z pieczarkami

Składniki:
1 kg karkówki
2 większe cebule
40 dkg pieczarek
pół słoiczka koncentratu pomidorowego 190 g
sól
pieprz

SOS:
5 łyżek octu balsamicznego
5 łyżek cukru
5 łyżek wody
niepełny mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Karkówkę pokroić w plastry przyprawić (sól pieprz- ale można dodać swoje ulubione przyprawy), obsmażyć z dwóch stron i ciepłe plastry wkładać do naczynia żaroodpornego. Na karkówkę układać cebulę pokrojoną w piórka (wcześniej zeszkloną na patelni), a na cebulę surowe pieczarki pokrojone w plastry.
To zalać sosem, sosu nie jest za dużo jednak w czasie pieczenia objętość się zwiększy. Piec ok 1 godz. w temp. 180-200 stopni.