Zanim na dobre utkniecie w kuchni przygotowując świąteczne przyprawy, zapraszam Was na pyszną i soczystą pieczoną karkówkę. Dodatkiem mogą być tak jak u mnie kluski śląskie, ale pysznie smakuje również z kaszą. Zapraszam.

Karkówka_z_pieczarkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Karkówka_z_pieczarkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

1 –1 ½ kg karkówki w plastrach
500 g małych pieczarek
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
pół papryki żółtej
łyżeczka rozmarynu
sól
pieprz
łyżka masła
3 łyżki oleju

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy każdy kawałek mięsa do czasu, aż się ładnie zrumieni. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Rozkładamy część papryki i pieczarek. Przykrywamy kolejną warstwą mięs, przyprawiamy i wykładamy pozostałe papryki oraz pieczarki.

Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Po godzinie zdejmujemy folię i przekładamy mięso ze spodu na wierzch tak, żeby każdy kawałek ładnie się zrumienił.

Karkówka_z_pieczarkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Karkówka_z_pieczarkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam