Podchodziłam do tego przepisu jak pies do jeża ponieważ byłam przekonana, że zrobienie tych jajek będzie bardzo trudne. Przyznaję, że pierwsze nie było zbyt fotogeniczne jednak przy kolejnym nabrałam wprawy. A smak cóż, zaskakujący, delikatny. Zdecydowanie nie jest to smak tradycyjnego jajka sadzonego. Jajka w ten sposób zrobione możemy podawać jako samodzielne danie lub z młodymi ziemniakami i lekką sałatą. Na upalne dni w sam raz.

Jaja eklery

Jaja eklery

Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki tartego sera np.parmezan
5 łyżek bułki tartej
1 jajko do panierowania
olej rzepakowy
sól
pieprz
2 łyżki octu 10%
2 l wody
-Do 2 litrów gotującej się wody wlewamy ocet. Jajka wbijamy kolejno na spodek i wlewamy bardzo ostrożnie na mocno gotującą się wodę. (tuż nad powierzchnią wody, tak aby żółtko było w środku białka).
-Gotujemy 2 – 3 minuty wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy jajka do miski z zimną wodą (żeby zatrzymać proces gotowania).
-Osączamy na papierowym ręczniku, solimy z każdej strony, możemy również posypać pieprzem. Oprószamy mąką
-Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej zmieszanej ze startym serem.
– Smażymy krótko z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.