Weekend zapowiada nam się grillowo, dlatego zapraszam Was na faszerowane ziemniaki, które możecie zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku. Mimo wszystko pogodnego i słonecznego weekendu życzę, u mnie pada deszcz.

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

Składniki:
4 duże ziemniaki
30 dag pieczarek
1 cebula
3 łyżki śmietany 22 %
1 łyżka bułki tartej
40 g startego parmezanu
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki natki pietruszki
sól
1.Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut. Studzimy, obieramy, odkrawamy wierzch i dokładnie wydrążamy łyżką zostawiając ścianki o grubości około pół centymetra.
2. Cebulę smażymy na łyżce masła delikatnie ją rumieniąc. Odkładamy na miseczkę.
3. Na pozostałym maśle rumienimy pieczarki, a później dokładamy połowę wydrążonych ziemniaków. Dodajemy śmietanę, parmezan i wcześniej podsmażoną cebulę i dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
4. Połówki ziemniaków solimy i posypujemy pieprzem, farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków. Odrobinę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180 C.