Dzisiaj propozycja na obiad, uwielbiam wołowinę, właściwie cała rodzina bardzo ją lubi. Robię ją z różnymi dodatkami i z każdym smakuje idealnie. Może być z ziemniakami, grubym makaronem, kaszą gryczaną, jęczmienną. Do tego kiszone ogórki mmm pycha.

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Składniki:
1 kg wołowiny ekstra
2 cebule
olej
mąka 3-4 łyżki
4-5 ząbków czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
pieprz
sól
2 szczypty suszonych płatków chili
Wołowinę kroimy na plastry o grubości około 1 cm, każdy płat rozbijamy tłuczkiem do mięsa z dwóch stron. Delikatnie oprószamy mąką i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Patelnia musi być mocno rozgrzana, smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. W razie potrzeby dolewamy olej, tak przesmażamy każdy kawałek mięsa. Wkładamy do garnka z grubym dnem.

Na pozostałym na patelni oleju dusimy drobno pokrojoną cebulę, aż lekko zmięknie i również się podrumieni. Cebulę dokładamy do mięsa i całość zalewamy gorącą wodą tyle, aby przykryć mięso. Dodajemy pieprz, ziele, liść, chili i trochę solimy, pamiętajmy, że sos zgęstnieje i odrobina go ubędzie dlatego sól możemy jeszcze dodać później. (Wodę w razie potrzeby uzupełniamy). Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu tylko tyle, żeby delikatnie się gotował. Sos trzeba od czasu do czasu delikatnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać. Gotujemy go dość długo, wołowina potrzebuje czasu, pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ew. doprawiamy solą.