Każdy z Was ma swoją wersję bigosu, ja dzisiaj dzielę się z Wami swoim przepisem. Smacznego.

Bigos_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Bigos_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
2,5 kg kapusty kwaszonej
40 dag żeberek
50 dag pręgi wołowej
40 dag łopatki
50 dag kiełbasy
10 prawdziwków suszonych
10 śliwek wędzonych
5 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól
pieprz

Kapustę jeśli jest mocno kwaśna zalewamy zimną wodą, płuczemy i odlewamy wodę. Dodajemy 3-4 litry wody, ziele, liść, grzyby i śliwki.

Mięso kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na patelni na lekko rumiany kolor, dodajemy do kapusty. Gotujemy po 2-3 godziny przez 3-4 dni. Najlepiej dla bigosu kiedy mamy możliwość wystawienia go np. na balkon, żeby dobrze się schłodził, a nawet przemroził.

W miarę jak mięso mięknie wyciągamy i wyrzucamy kości z żeberek, grzyby wyławiamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja nigdy nie solę na samym początku, ponieważ kapusta już jest solona i łatwo bigos przesolić.