Dla tych, którzy nie przejedli się podczas świąt mam propozycję obiadową. Zapraszam na pyszne kotlety mielone z czosnkiem.

Mielone z czosnkiem

600 g mięsa mielonego z łopatki
400 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
1 bułka pszenna
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki wody
sól
pieprz
bułka tarta
olej

 
Mięso mielimy dodajemy jajko, cebulę kroimy drobno i smażymy na złoty kolor, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Bułkę, cebulę i czosnek blendujemy, dodajemy do mięsa. Pozostałe składniki czyli woda, sól około pół łyżeczki, pieprz dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy kotlety – wielkość taką jak lubimy. Smażymy na średnim ogniu do czasu aż będą rumiane, pamiętając żeby nie nakłuwać widelcem podczas smażenia żeby nie wypłynęły wszystkie soki.

SONY DSC