Nalewka wiśniowa, Likier wisniowy, Pestkówka

Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa

Dla wszystkich lubiących nalewki dzisiaj przepis 3 w 1, nalewka, pestkówka i likier. A to wszystko z 3 kg wiśni. Ja osobiście najbardziej lubię nalewkę, pestkówka jest dość mocna, a jeśli chodzi o likier to jest on dla osób lubiących słodkie trunki. Spróbujcie zrobić chociaż raz, a z pewnością będziecie ją robili co roku.

Nalewka
Wiśnie dokładnie umyć, wrzucić do słoja lub gąsiora. Dodać 60 dag cukru, odstawić na 3 dni co jakiś czas wstrząsając żeby cukier się rozpuszczał.
Po 3 dniach wlewamy pół litra wódki i odstawiamy na kolejne 3 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć (zamieszać).
Po 3 dniach dolać pół litra spirytusu i odstawić na 6 tygodni. Po 6 tygodniach zlewamy nalewkę, a wiśnie zostawiamy na pestkówkę.
Pestkówka
Wiśnie po odlaniu nalewki zalewamy 1 litrem czystej wódki. Po dwóch tygodniach zlewamy pestkówkę. Wiśnie zostawiamy w gąsiorze.

 

Likier
Wsypujemy kg cukru, odstawiamy na 2-3 tyg i po tym czasie zlewamy likier.
Wiśnie przekładamy do słoików lub jeśli ktoś ma ochotę może je zjeść. Przydadzą nam się do mięs, ew. można je zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie wtedy mamy pyszne domowe wiśnie w czekoladzie.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam