Muffinki dyniowe

Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, więc zapraszam Was dziś na muffinki dyniowo-marchewkowe. Są smaczne, zdrowe i idealnie nadają się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę.

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Muffinki_dyniowe

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Muffinki_dyniowe

 

Składniki:
250 g startej dyni
50 g startej marchewki
100 g mąki pszennej lub żytniej (ja użyłam żytniej)
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g cukru brązowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80-90 ml oleju rzepakowego
3 czubate łyżki płatków owsianych
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka żurawin
1 łyżka dowolnych orzechów
szczypta soli
½ lub 1 łyżeczka cynamonu

 
Dynię z marchewką ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej miski i dokładnie mieszamy łyżką.
Napełniamy mufinkowe foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam