Młoda kapusta

Przed krótkim urlopem wrzucam jeszcze jeden z moich ulubionych przepisów na młodą kapustę. Obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Młoda kapusta

Młoda kapusta

Składniki:

1 spora główka młodej kapusty lub 2 małe
2 marchewki
1 cebula cukrowa
1 pęczek kopru
20 dag chudego mięsa np. łopatki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka mąki pszennej

Mięso kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju, przykrywamy i dusimy do czasu aż będzie miękkie. Do miękkiego mięsa wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 5 minut i odlewamy całą wodę. (Jeśli mamy kapustę z pewnego źródła pomijamy ten etap i zalewamy kapustę 1 l wody). Ponownie zalewamy kapustę tym razem gorącą wodą około 1 l. Dodajemy pokrojoną marchewkę w kostkę lub talarki, ziele, liść laurowy i zawartość patelni. Całość dusimy do czasu aż kapusta i marchew będą miękkie. Solimy do smaku. Na patelni podgrzewamy pozostałe 3 łyżki oleju i na gorący tłuszcz wrzucamy łyżeczkę mąki pszennej, robimy zasmażkę. Uważamy żeby mąka się nie przypaliła, przekładamy do garnka z kapustą i chwilę całość gotujemy. Posiekamy koper wrzucamy na sam koniec i już nie gotujemy. Smacznego. Jeśli chodzi o zasmażkę to możemy ją pominąć jednak ilość jej jest naprawdę niewielka dlatego nie wpływa zbytnio na kaloryczność potrawy natomiast na smak zdecydowanie in plus.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam