Malinowe delicje

Nic tak dobrze nie działa na poprawę nastroju po ciężkim tygodniu pracy, jak filiżanka pysznej, aromatycznej kawy i słuszna porcja lekkiego, wybornego ciasta. Zapewniam. 🙂

Malinowe_delicje_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Malinowe_delicje_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:
6 żółtek
300 g margaryny
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                                                                    100 g cukru

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie).

Ciasto pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut do czasu, aż się zrumieni.

Drugą blaszkę przygotowujemy w ten sam sposób jednak na wierzch drugiego wykładamy pianę, którą należy przygotować w następujący sposób:

Składniki na pianę:
6 białek
szczypta soli
180 g cukru
75 g płatków migdałowych

Pianę ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Rozsmarowujemy na drugim cieście, a wierzch piany posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 C. Jeśli macie duży piekarnik możecie piec oba ciasta jednocześnie, lub jedno po drugim.

Składniki na masę malinową:
600 g malin mrożonych
3 galaretki o smaku malinowym
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć.

Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
500 ml serka mascarpone
4 czubate łyżeczki żelatyny (opakowanie 70 g)
3 czubate łyżki cukru pudru

Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.

Zimną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy serek mascarpone łyżka po łyżce i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy.

Połowę masy wykładamy na ciasto bez piany i migdałów a następnie wkładamy na kilka minut do lodówki. Wylewamy tężejącą galaretkę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut. Kiedy galaretka będzie sztywna wykładamy pozostałą masę i całość przykrywamy ciastem z pianą i migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy na 2-3 h a najlepiej na całą noc.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam