Kolejna weekendowa propozycja, tym razem muszle nadziewane farszem mięsno-warzywnym.

Nadziewane muszle

Nadziewane muszle

Składniki

½ kg mięsa mielonego
3 pomidory (w sezonie) lub 300 ml pomidorów z kartonu
1 czerwona papryka
1 duża marchewka
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
ser mozzarella opakowanie 200 g
sól
1 łyżeczka papryki słodkiej

Mięso smażymy kilka minut na patelni, dodajemy marchew startą na tarce (duże oczka), następnie pokrojoną w małą kostkę cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodajemy posiekany drobniutko lub wyciśnięty czosnek, następnie pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry) lub przecier pomidorowy. Dodajemy paprykę słodką, sól do smaku ew. szczyptę cukru jeśli pomidory okażą się zbyt kwaśne. Całość dusimy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Gotujemy makaron w osolonej wodzie,(około 35-40 muszelek), po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Do przestudzonego farszu dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę. Farsz nakładamy do ugotowanego makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 C około pół godziny.