Przepis na dzisiejszą potrawę dostałam od mojej babci. Kapusta z łazankami jest smaczna i prosta w wykonaniu, a do tego całkiem niedroga. Możecie ją zrobić z połowy podanych składników ponieważ wychodzi jej naprawdę sporo, ale równie dobrze smakuje odgrzana następnego dnia.

Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą

Składniki:
1 opakowanie makaronu typu Łazanki 500 g
1 duża lub 2 małe młode kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowego
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
olej
sól
pieprz
1. mięso mielone dusimy na niewielkiej ilości oleju około 15-20 minut
2. pieczarki kroimy i smażymy na rumiano z 1 łyżką masła
3. cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się zrumieni
4. kapustę kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (uwaga żeby nie była zbyt miękka)
5. makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (al dente)
Kapustę po ugotowaniu dokładnie osączamy z całej wody, dodajemy ugotowany makaron i pozostałe składniki. Mieszamy doprawiając solą i pieprzem.