Kwas buraczany

Pyszny, aromatyczny kwas buraczany z którego przygotujemy pyszny barszcz czerwony. Jest banalnie prosty i wystarczy tylko 5 dni żeby cieszyć się jego smakiem. Spokojnie do świąt jeszcze zdążycie go zrobić.

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
5 sporych buraków czerwonych
5 ząbków czosnku
kromka chleba żytniego na zakwasie
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta cukru
2 łyżki soli
2 litry wody

Buraki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Układamy w słoju lub naczyniu kamionkowym. Dodajemy czosnek, liście i ziele, chleb. Wodę gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Studzimy. Lekko ciepłą zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Zdejmujemy pianę i wlewamy kwas do wyparzonych butelek. Taki kwas buraczany możemy przechowywać dość długo w lodówce.

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam