Kopytka

Kopytka : z sosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam.

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

2 i ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

Szczypta soli

2 jajka

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę i dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę.

Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałeczki, lekko spłaszczamy ręką i kroimy kluseczki dowolnej wielkości (3-4 cm).

Gotowe kopytka wrzucamy do sporej ilości, posolonej i gotującej się wody. Gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia. Delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Smacznego.

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kopytka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam