Jaja eklery

Podchodziłam do tego przepisu jak pies do jeża ponieważ byłam przekonana, że zrobienie tych jajek będzie bardzo trudne. Przyznaję, że pierwsze nie było zbyt fotogeniczne jednak przy kolejnym nabrałam wprawy. A smak cóż, zaskakujący, delikatny. Zdecydowanie nie jest to smak tradycyjnego jajka sadzonego. Jajka w ten sposób zrobione możemy podawać jako samodzielne danie lub z młodymi ziemniakami i lekką sałatą. Na upalne dni w sam raz.

Jaja eklery

Jaja eklery

Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki tartego sera np.parmezan
5 łyżek bułki tartej
1 jajko do panierowania
olej rzepakowy
sól
pieprz
2 łyżki octu 10%
2 l wody

 
-Do 2 litrów gotującej się wody wlewamy ocet. Jajka wbijamy kolejno na spodek i wlewamy bardzo ostrożnie na mocno gotującą się wodę. (tuż nad powierzchnią wody, tak aby żółtko było w środku białka).
-Gotujemy 2 – 3 minuty wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy jajka do miski z zimną wodą (żeby zatrzymać proces gotowania).
-Osączamy na papierowym ręczniku, solimy z każdej strony, możemy również posypać pieprzem. Oprószamy mąką
-Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej zmieszanej ze startym serem.
– Smażymy krótko z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam