Zjawiskowe, suszone pomidory to idealna przekąska i pyszny dodatek do różnych mięs, kanapek, sałatek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a zapach jaki unosi się podczas przygotowania jest obłędny. Zapraszam miłośników suszonych pomidorów i nie tylko. 🙂

Suszone pomidory

Suszone pomidory

Składniki
2 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek około 500 ml
tymianek
rozmaryn
sól
cukier
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Jeśli mają zielone środki, wycinamy je. Układamy na kratkę z piekarnika i posypujemy solą oraz cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C. Ja na spód piekarnika ułożyłam metalową folię, żeby oszczędzić sobie pracy przy jego późniejszym czyszczeniu.
Pomidory suszymy około 3-4 godzin w zależności od wielkości i „mięsistości” użytych pomidorów. Kiedy będą gotowe, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je do ostygnięcia.
W słoiczku układamy pomidory, a pomiędzy nie wkładamy obrany i przekrojony na pół czosnek.

Dodajemy kilka gałązek rozmarynu i tymianku. Całość zalewamy oliwą z oliwek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.