Dzisiaj proponuję Wam pastę z papryki. Idealnie nadaje się do różnych mięs, wędlin, kanapek. Pasuje również do makaronów. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Teraz kiedy jest sezon na paprykę polecam szczególnie.

Pasta paprykowa - ketchup

Pasta paprykowa – ketchup

Składniki:
2,5 kg czerwonej papryki
2-3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
wędzona słodka papryka
oliwa z oliwek
Paprykę dokładnie myjemy i dzielimy na 4 części, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce, skórką do góry, wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w piórka i rozkładamy na drugiej blaszce również wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, cukrem i skrapiamy oliwą. Czosnek pieczemy razem z cebulą. Obie blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C.
Pieczemy około 40-50 minut, uważamy, żeby cebula nie zrumieniła się zbyt mocno. Blaszkę z cebulą wyjmujemy po około 30 min, natomiast z papryką zostawiamy do czasu aż skórka na papryce zacznie ciemnieć. Gorącą paprykę po upieczeniu wkładamy do miski, salaterki lub garnka i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na około 10 minut, po tym czasie skórka z papryki powinna łatwo dać się zdjąć.
Paprykę obieramy, wrzucamy do miski lub do blendera, dodajemy cebulę, czosnek bez łupin, dodajemy sól, cukier, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę papryki wędzonej i miksujemy do czasu aż uzyskamy pastę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Dla amatorów pikantnych potraw zamiast papryki łagodnej polecam ostrą.