Pyszny, aromatyczny kwas buraczany z którego przygotujemy pyszny barszcz czerwony. Jest banalnie prosty i wystarczy tylko 5 dni żeby cieszyć się jego smakiem. Spokojnie do świąt jeszcze zdążycie go zrobić.

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
5 sporych buraków czerwonych
5 ząbków czosnku
kromka chleba żytniego na zakwasie
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta cukru
2 łyżki soli
2 litry wody

Buraki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Układamy w słoju lub naczyniu kamionkowym. Dodajemy czosnek, liście i ziele, chleb. Wodę gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Studzimy. Lekko ciepłą zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Zdejmujemy pianę i wlewamy kwas do wyparzonych butelek. Taki kwas buraczany możemy przechowywać dość długo w lodówce.

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kwas_buraczany_To_co_lubie_gotuje_i_polecam