Wafle przekładane masą, dżemem, marmoladą, kto z nas ich nie zna, smak dzieciństwa. Robi się je szybko i jeszcze szybciej znikają.

Wafla przekładane

Wafle przekładane

1 opakowanie wafli
1 szklanka mleka
250 g masła
1 szklanka brązowego cukru
2-3 łyżki ciemnego kakao
2 szklanki mleka w proszku

Mleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku gotować 5 minut od chwili wrzenia, często mieszając. Lekko przestudzić, dodać stopniowo dodać mleko w proszku i dobrze rozmieszać, ręcznie lub mikserem. Odczekać chwilę aż masa wystygnie i przekładać wafle, na wierzch położyć deskę, a na nią coś ciężkiego. Zostawić na kilka godzin lub tyle ile damy radę :), najlepiej na całą noc. Następnie kroić na dowolne kawałki.