Pieczenie pierniczków czas zacząć.

Pierniczki_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pierniczki_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
550 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
300 g miodu
120 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko

Miód, cukier i masło wkładamy do garnka i podgrzewamy. Mieszamy do czasu aż składniki się rozpuszczą. Studzimy.

Mąkę, kakao i sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do czasu ich połączenia. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje.

Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania możemy odrobinę podsypać mąką jeśli ciasto przykleja się do stolnicy), wycinamy dowolne kształty i pieczemy 7-8 minut w 180 C.

Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale już po kilku minutach kiedy nieco ostygną lekko twardnieją.

Lukier cytrynowy
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok. Lukier nie może być zbyt rzadki bo od razu spłynie nam z pierniczków, ani zbyt gęsty ponieważ będzie trudny w nałożeniu. Ja do ozdabiania używałam woreczka foliowego.

Lukier z białek
1 białko
cukier puder
Jajko dokładnie myjemy, oddzielamy żółtko od białka. Białko umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier puder i chwilę blendujemy. Stopniowo dodajemy cukier dla uzyskania idealnej konsystencji. Lukier z białek świetnie nadaje się do dekorowania pierniczków, szybko zastyga.

Pierniczki_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pierniczki_To_co_lubie_gotuje_i_polecam