Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, więc zapraszam Was dziś na muffinki dyniowo-marchewkowe. Są smaczne, zdrowe i idealnie nadają się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę.

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Muffinki_dyniowe

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Muffinki_dyniowe

Składniki:
250 g startej dyni
50 g startej marchewki
100 g mąki pszennej lub żytniej (ja użyłam żytniej)
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g cukru brązowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80-90 ml oleju rzepakowego
3 czubate łyżki płatków owsianych
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka żurawin
1 łyżka dowolnych orzechów
szczypta soli
½ lub 1 łyżeczka cynamonu

 
Dynię z marchewką ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej dużej miski i dokładnie mieszamy łyżką.
Napełniamy mufinkowe foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.