Lubicie ciasteczka? Te z pewnością Wam posmakują.

Kruche_ciasteczka_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kruche_ciasteczka_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
250 g miękkiego masła
3 żółtka
300 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
0,5 szklanki drobnego cukru
0,5 szklanki śmietany 18 lub 22 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 kwaśne jabłka
1 cytryna

Mąki wraz z proszkiem przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło śmietanę i żółtka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na min. godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy na ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto rozwałkowujemy na 0,7 mm i szklanką o średnicy 9 cm wycinamy kółka. Na każdej połówce układamy po jednym kawałku jabłka i składamy na pół. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 190 C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Kruche_ciasteczka_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Kruche_ciasteczka_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam