Smaczne, proste, szybkie no i łatwo można w nich przemycić ser i jajka, za którymi moje dziecko wyjątkowo nie przepada. Nazywamy je kluseczkami dla leniuszków 😉

Kluseczki leniwe

Kluseczki leniwe

Składniki:

70 dag sera tłustego lub półtłustego
4 jajka
2-2,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka masła 82 %

 
Rozetrzeć dokładnie ser, ja rozcieram takim okrągłym tłuczkiem do ziemniaków dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i wykładamy masę na stolnicę. Dodajemy tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Zazwyczaj wystarczają 2 szklanki, ale to zależy od sera i wielkości jajek. Lepiej żeby ciasto było luźniejsze wtedy kluseczki będą dużo delikatniejsze. Formujemy cienkie wałeczki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy polane zrumienioną na maśle bułką tartą lub w wersji mniej kalorycznej odrobiną brązowego cukru.