Zaczęły się pierwsze owoce, niestety jeszcze nie krajowe, ale trudno im się oprzeć. Dzisiaj zapraszam Was na błyskawiczny deser z owocami.

Deser z owocami

Deser z owocami

Składniki:
250 g serka mascarpone
180 g jogurtu greckiego
150 g borówek amerykańskich lub dowolnych owoców
2 łyżki cukru pudru (wg uznania)
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i zostawiamy aż napęcznieje. Po kilku minutach wlewamy 5 łyżek gorącej wody i mieszamy do czasu aż żelatyna dokładnie się rozpuści. W misce miksujemy mascarpone z jogurtem greckim, dodajemy cukier puder a kiedy składniki się połączą powoli dodajemy przestudzoną żelatynę. Przekładamy do miseczek dodając borówki. Zostawiamy kilka na wierzch, całość posypujemy startą gorzką czekoladą.