Jeśli macie ochotę na małe co nieco, a nie macie ochoty spędzać pół dnia w kuchni to ten przepis jest właśnie dla Was.

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasteczka_migdałowe

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasteczka_migdałowe

Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g cukru brązowego
200 g masła
100 g płatków migdałowych
25 g cukru pudru
4-5 łyżek soku z pomarańczy
½ łyżeczki cynamonu

W misce mieszamy mąkę, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego, posiekane masło oraz 2 żółtka. Mieszamy, wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Do malaksera lub blendera wrzucamy płatki migdałowe, cukier i cynamon. Dokładnie miksujemy i dodajemy 2-3 łyżki soku z pomarańczy. Tyle, żeby masa była klejąca.

Z ciasta formujemy kulki około 3-4 cm, na środku robimy spore wgłębienie i wypełniamy je drugą masą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układamy zbyt blisko siebie bo odrobinę rosną. Pieczemy około 25 minut w 180 C. Uwaga żeby nie piec ich zbyt długo bo staną się zbyt twarde.