Ciepła drożdżowa bułeczka posypana kruszonką. Do tego kubek pachnącej kawy lub kakao i nie straszna nam jesienna słota.

Bułeczki_drożdżowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam.

Bułeczki_drożdżowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam.

Składniki:
3 i ½ szklanki mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
½ szklanki drobnego cukru
50 g drożdży świeżych
2 jajka
1 szklanka mleka

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g gorącego masła
50 g drobnego cukru

1 jajko do posmarowania bułeczek

Masło roztapiamy, studzimy. Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miseczki i dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i rozbełtane jajka. Miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy małymi porcjami rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o średnicy 25 X 30 cm. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Mąkę, masło i cukier łączymy w misce i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka (konsystencja piasku).

Kiedy bułeczki urosną smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 min.

Podany czas jej orientacyjny, pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze inaczej i musimy pilnować żeby bułeczki nam się nie spaliły.

Bułeczki_drożdżowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam.

Bułeczki_drożdżowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam.