Ciasto z rabarbarem

Dzisiaj dla odmiany proponuję pyszne ciasto słodko-kwaśne.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

200 g miękkiego masła
4 duże jajka
150 g cukru
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g rabarbaru pokrojonego w kawałki (lub innych dowolnych owoców)

 
Ucieramy masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier. Wbijamy jajka jedno po drugim cały czas dokładnie ucierając. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy na najniższych obrotach miksera do czasu aż składniki się połączą. Blachę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, wykładamy owoce, a wierzch posypujemy kruszonką.

 
Kruszonka:
100 g schłodzonego masła
150 g mąki
50 g cukru pudru.
Masło siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku.

 
Pieczemy w 180 C przez około 45 minut do czasu suchego patyczka.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam