Ciasto z jabłkami

W końcu trochę chłodniej, można chociaż na chwilę włączyć piekarnik nie piekąc się przy tym samemu. Dzisiaj ciasto z jabłkami, słodko-kwaśne.

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Składniki na biszkopt:

5 jajek
8 łyżek cukru
5 łyżki mąki pszennej
5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie 30x 35 cm, 30-40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.

 
Składniki na masę z jabłkami:

6 kwaskowych jabłek                                                                                                                                      3 agrestowe galaretki

 
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, dodajemy świeżo starte jabłka i mieszamy z ciepłą galaretką żeby jak najmniej ściemniały. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki.

 
Składniki na krem:

0,5 l mleka                                                                                                                                                       2 łyżki mąki ziemniaczanej                                                                                                                           1 łyżka mąki pszennej                                                                                                                               200 g masła                                                                                                                                                     4 łyżki cukru

 
200 ml mleka mieszamy z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z mąką. Chwilę gotujemy cały czas mieszając, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy masę cały czas ucierając. Krem wykładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach ciasto można kroić. Wierzch ciasta możemy udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam