Ciasto z jabłkami II

Dzisiaj przepis na ciasto z jabłkami. Jeśli tak jak ja lubicie smak i zapach pieczonych jabłek z cynamonem, to z pewnością będzie Wam smakowało. Ciasto robi się naprawdę szybko, a smakuje obłędnie.

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Składniki:
4 jabłka (dowolne – ja użyłam lekko kwaskowej odmiany)
5 jajek
5 łyżek cukru białego
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
sok z połówki cytryny
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder

 
Formę (tortownicę o średnicy 26 cm lub blachę 20×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 C.

 
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Wydrążamy nasiona. Jabłka wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

 
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas ucierając dodajemy proszek do pieczenia i po 1 łyżce mąki.

 
Jabłka wykładamy do formy, a na wierzch wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam