Ciasto truskawkowo-orzechowe

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Ciasto truskawkowo-orzechowe, jak dla mnie połączenie truskawek i orzechów było zaskakujące, a okazało się bardzo trafione. Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Koniecznie spróbujcie.

Ciasto truskawkowo-orzechowe

Ciasto truskawkowo-orzechowe

Składniki :
200 g mąki
100 g zmielonych orzechów laskowych
150 g cukru
200 g miękkiego masła
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
700 g truskawek
szczypta soli

 
Masło dokładnie ucieramy ze 100 g cukru – długo. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 25 X 30 cm. Pieczemy około 35 minut w 180 C.
Po tym czasie na wierzch wykładamy umyte i osuszone truskawki, a na wierzch ubitą pianę z 6 jajek. (Do białek dodajemy szczyptę soli, a kiedy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier). Pieczemy ponownie przez 30 minut w 150 C.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam