Ciasto serowo-piernikowe z orzechami

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto serowo-piernikowe. Zachęcam do użycia przyprawy piernikowej własnoręcznie przygotowanej. Przepis znajdziecie na blogu. Zapraszam.

Ciasto_serowo_piernikowe_z_orzechami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_serowo_piernikowe_z_orzechami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
składniki na spód piernikowy:
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
2 łyżki miodu
1 jajko
łyżeczka przyprawy do piernika
75 masła
½ łyżeczki sody
Masło roztapiamy z miodem i studzimy. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą, dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy do czasu aż składniki się połączą. Przekładamy do formy o średnicy 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:
500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
5 czubatych łyżek drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g orzechów włoskich
Orzechy dokładnie rozdrabniamy blenderem. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i mieszamy do czasu aż składniki się połączą. Masę serową wylewamy na masę piernikową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40-50 minut. Pamiętajmy, że każdy piekarnik ma inną moc i temperatura pieczenia może być różna.

Składniki na polewę:
50 g gorzkiej czekolady
25 g masła
3 łyżki wody
1 łyżka kakao
¼ szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą masę studzimy i polewamy upieczone i wystudzone ciasto.

Ciasto_serowo_piernikowe_z_orzechami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_serowo_piernikowe_z_orzechami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

 


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam