Ciasto makowe z brzoskwiniami

Zachęcam do zrobienia pysznego makowego ciasta z rodzynkami i lekką cytrusową nutą. Jest czasochłonne, ale warto je zrobić przy okazji robienia makowców.

Ciasto_makowe_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_makowe_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Przygotowanie maku:
300 g suchego maku
1,5 szklanki mleka

Dzień wcześniej przygotowujemy sobie mak. Do 300 g suchego maku dodajemy 1,5 szklanki mleka. Gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu, odstawiamy na kilka godzin żeby mak wchłonął płyn. Odcedzamy na sicie i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.

Składniki na spód:
100 g masła
100 g cukru pudru
150 g mąki krupczatki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Masło i cukier ucieramy na jasną puszystą masę i dodajemy cały czas ubijając, po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i na koniec sok z cytryny i skórkę cytrynową. Pamiętajmy, że cytryna musi być dokładnie wyszorowana i sparzona wrzątkiem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto makowe:
mak przygotowany dzień wcześniej
150 g miękkiego masła
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
duża garść rodzynek
olejek migdałowy

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masło, żółtka i cukier dokładnie miksujemy. Pod koniec, łyżka po łyżce dodajemy zmielony mak i olejek migdałowy (ilość wg uznania-ja dałam pół). Na koniec dodajemy rodzynki. Łączymy z ubitą pianą, delikatnie mieszając. Przekładamy do tortownicy na wcześniej przygotowaną cytrynową masę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).

Pozostałe składniki:
puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe

Galaretkę rozpuszczamy w litrze gorącej wody, brzoskwinie osączamy na sitku. Kroimy na plasterki i układamy na wystudzonym cieście, zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Smacznego.

Ciasto_makowe_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_makowe_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam