Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Sezon truskawkowy za nami, ale udało mi się kupić jeszcze łubiankę pięknych słońcem pachnących truskawek. Dlatego dzisiaj proponuję Wam ostatnie w tym sezonie ciasto ze świeżymi truskawkami, można je zrobić także z mrożonych owoców.

Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Składniki:

200 g herbatników
30 g gorzkiej czekolady
50 g masła
3 łyżki żelatyny
600 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
150 g truskawek świeżych lub mrożonych

 
Ciasteczka blendujemy dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, po kilku minutach kiedy napęcznieje dolewamy gorącą wodę 1/3 szklanki i mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści.
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy 2/3 rozpuszczonej żelatyny. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód i lekko wyrównujemy.
Truskawki miksujemy jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru pudru, dodajemy pozostałą żelatynę. Przekładamy na lekko zastygnięty jogurt, delikatnie rozsmarowujemy i lekko po wierzchu widelcem mieszamy obie masy.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam