Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Jeśli lubicie ciasto drożdżowe, a mieliście problem z jego zrobieniem to właśnie jest przepis dla Was. Ciasto robi się łatwo, a do tego wyjątkowo smaczne.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki na ciasto:
300 g mąki
2 -3 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
2 całe jajka
szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dolewamy rozczyn zrobiony z :
¼ szklanki mleka
40 g świeżych drożdży
Drożdże mieszamy z mlekiem i od razu wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ręcznie do czasu aż składniki się połączą. Jeśli trzeba podsypujemy odrobinę mąki, ciasto nie powinno się kleić do rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 
Po dwóch godzinach kiedy ciasto urośnie wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości około 1 cm. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy masę twarogową

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Masa twarogowa składniki:
200 g twarogu półtłustego lub tłustego
2 żółtka
2-3 czubate łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
Ser rozcieramy widelcem dodajemy żółtka, cukier, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki 3-4 cm, układamy w tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Do każdego kawałka wciskamy śliwki.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

500 g śliwek kroimy na połówki lub ćwiartki, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut do czasu aż ładnie się zrumieni. Podany czas jest orientacyjny i może być inny dla każdego piekarnika.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam