Ciasto brzoskwiniowe

Dziś proponuję przepis na lekkie śmietankowo-brzoskwiniowe ciasto.

Ciasto_brzoskwiniowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_brzoskwiniowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:
200 g mąki
40 g cukru pudru
80 g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g jogurtu naturalnego

Składniki na masę:
300 ml mleka
50 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 cukier waniliowy
5-6 połówek brzoskwiń z puszki

Mąkę przesiewamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, posiekane zimne masło i jogurt. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i cukier, w pozostałym mleku mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy, przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jogurt i cukier waniliowy. Miksujemy na gładką masę.

Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykrawamy z ciasta kształt formy (20X20 cm), a resztę ciasta zostawiamy do ozdobienia wierzchu. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10 minut. Na wierzch wylewamy masę budyniową, układamy kawałki brzoskwiń. Ozdabiamy pozostałym ciastem. Całość pieczemy około 30 minut w 180 C.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam