Najbardziej lubię proste ciasta, które robi się szybko, a do tego są smaczne. Dziś przepis na szarlotkę, która jest wyjątkowo delikatna i krucha, a słodycz ciasta, która przeplata się z kwaśnymi jabłkami daje wyjątkowy smak.

Szarlotka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Szarlotka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
2 pełne szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
3 jajka
250 g miękkiego masła
1 łyżka gęstej śmietany (22 % lub 30%)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1 białko
1 kg kwaśnych jabłek (szara reneta)

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy jajka, miękkie masło i cukier. Szybko zagniatamy lub mieszamy mikserem. Ciasto dzielimy na pół.

Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30). Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby.

Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumieni.

W tym czasie kiedy ciasto się podpieka, myjemy jabłka, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem, a na wierzch wykładamy drugą część ciasta. Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem.

Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego.