Zapraszam Was na sernik. Jest pracochłonny, ale naprawdę pyszny.

Sernik_z_czekoladą_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Sernik_z_czekoladą_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

2 jajka

170 g cukru pudru

180 g śmietany 18 %

1 czubata łyżeczka amoniaku

Składniki na masę:

1 i ½ kg sera białego dwukrotnie mielonego (może być z wiaderka)

4 żółtka

150 g masła

300 g cukru

garść rodzynek

20 g mąki ziemniaczanej

130 ml mleka

Składniki na masę:

1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej (200 g)

60 ml mleka

Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę i amoniak wymieszany ze śmietaną dodajemy do masy jajecznej. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na cztery równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy. (blacha o wymiarach 25X30). Ja odrysowałam sobie na papierze do pieczenia wielkość blaszki i już na nim wałkowałam pożądaną wielkość. Tak postępujemy z każdą częścią. Każdy kawałek pieczemy w blaszce w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni około 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią. Odrywamy papier i studzimy.

Przygotowując masę ucieramy masło z cukrem i żółtkami. Partiami dodajemy ser cały czas miksując. Gotową masę przekładamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Mąkę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy, zagotowujemy. Odstawiamy i studzimy. Letnią masą przekładamy kolejno upieczone placki, pomiędzy wsypujemy rodzynki. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej i ciepłą polewamy ciasto.

Wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.