Zaczynają się pojawiać świeże truskawki, ceny są kosmiczne, ale już teraz warto zaopatrzyć się w kilka dobrych i sprawdzonych przepisów. Dzisiaj przepis na pyszny, lekki i delikatny w smaku sernik na zimno. Możecie go zrobić także z malinami.

Sernik_na_zimno_z_truskawkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Sernik_na_zimno_z_truskawkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

300 g twarogu śmietankowego

400 g jogurtu greckiego naturalnego

400 g waniliowego serka homogenizowanego

1 kg truskawek

½ opakowania małych biszkoptów

2 opakowania galaretki truskawkowej

8 łyżeczek żelatyny

2-3 łyżek cukru pudru

2-3 łyżki brązowego cukru

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami.

4 czubate łyżeczki zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, odstawiamy, aż napęcznieje. Zalewamy 1/3 gorącej wodą i dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.

Do miski wkładamy ser, jogurt i serek. Miksujemy, aż składniki się połączą, a ew. grudki w serze rozbiją się. Dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. Tak naprawdę ilość cukru zależy od Waszych upodobań do słodkości, mnie wystarczyły 3 łyżki. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę i przelewamy na wyłożone biszkopty. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.

Truskawki bez szypułek kroimy na kawałki,  (kilka zostawiamy do dekoracji) wrzucamy do garnka i podgrzewamy kilka minut, dodajemy brązowy cukier (tu również wszystko zależy od tego jak słodkie są truskawki i jaki smak Wam odpowiada). Całość blendujemy, dodajemy 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny i dokładnie mieszamy. Przecedzamy przez sitko pozbywając się pestek. Przestudzoną masę truskawkową przelewamy do tortownicy na masę serową. Odstawiamy na kolejne 2 h.

Galaretki rozpuszczamy 750 ml gorącej wody i odstawiamy. Na wierzch masy truskawkowej wykładamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretkę. Teraz już tylko czekamy, aż galaretka stężeje. Smacznego.

Sernik_na_zimno_z_truskawkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Sernik_na_zimno_z_truskawkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam