W jesienne, zimne i ponure wieczory, kiedy dopadnie Was chandra, kawałek pysznego, mocno czekoladowego ciasta postawi Was na nogi. Jest wyborne.

Sernik_czekoladowy_To-co_lubię_gotuję_i_polecam

Sernik_czekoladowy_To-co_lubię_gotuję_i_polecam

Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i chwilę jeszcze ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.

Składniki na sernik:
900 g sera białego sernikowego
1 czekolada gorzka 100 g
1 czekolada mleczna 100 g
1 czekolada biała 100 g
3 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
śmietana kremówka 30 % – 450 ml

1. 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy 4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Tabliczkę gorzkiej czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ew. w mikrofalówce, studzimy. 300 g twarogu miksujemy z 1 łyżką cukru pudru. 150 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Do twarogu wlewamy żelatynę, miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy czekoladę, a po chwili bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i wylewamy całość na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stężeje.

2. Ponownie 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy 4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Tabliczkę mlecznej czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy kąpieli wodnej ew. w mikrofalówce, studzimy. 300 g twarogu miksujemy z 1 łyżką cukru pudru. 150 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Do twarogu wlewamy żelatynę miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy czekoladę, a po chwili bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i wylewamy na wcześniejszą warstwę.

3. Ostatnie 2 łyżeczki żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po chwili dodajemy 4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Tabliczkę białej czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy kąpieli wodnej ew. w mikrofalówce, studzimy. 300 g twarogu miksujemy z 1 łyżką cukru pudru. 150 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno. Do twarogu wlewamy żelatynę miksujemy na wolnych obrotach, dodajemy czekoladę, a po chwili bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy i wylewamy całość na wcześniejsze dwie warstwy.

Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Ozdabiamy kawałkami czekolady lub czekoladą startą na tarce.