Dzisiaj zapraszam Was na przedświąteczny sernik brzoskwiniowy. Jego smak jest po prostu obłędny. Jest lekki, puszysty i bardzo delikatny.

Sernik_brzoskwiniowy_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Sernik_brzoskwiniowy_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na spód:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
150 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
4 łyżki gęstej śmietany
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1 kg sera białego, trzykrotnie mielonego
6 jajek
250 g cukru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
150 g masła stopionego i schłodzonego
puszka brzoskwiń
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 żółte galaretki
Składniki na spód siekamy i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy (25X36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut w 180 C.

Brzoskwinie miksujemy. Żółtka miksujemy na puszystą masę, dodajemy małymi porcjami ser, wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło, dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zmiksowane brzoskwinie. Delikatnie miksujemy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy kolejne 50 min. Możemy przykryć folią aluminiową wtedy mamy pewność, że nie przypiecze się od góry.

Sernik studzimy przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku.

Na wystudzony sernik wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.