Do kolekcji przepisów na ciasta z truskawkami dorzucam dziś kolejny. Delikatna i pyszna rolada na pewno Wam będzie smakować. Zróbcie ją koniecznie póki mamy piękne i pachnące słońcem truskawki.

Rolada_truskawkowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_truskawkowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:

4 jajka

80 g mąki pszennej

100 g cukru

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając żeby się zbytnio nie przypiekła.

Ciepłą roladę wykładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na krem:

300 g truskawek

250 ml śmietanki 30 lub 36 %

1-2 łyżki cukru pudru w zależności od słodkości truskawek

5 łyżeczek żelatyny

Truskawki miksujemy i jeśli są mało słodkie dodajemy cukier puder, żelatynę zalewamy zimną wodą 5-6 łyżek i odstawiamy żeby napęczniała. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Żelatynę dokładnie mieszamy z truskawkami lub jeszcze raz blendujemy wtedy nie porobią się w masie grudki z żelatyny.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy truskawki z żelatyną i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała pilnując żeby nie zrobiła się twarda bo wtedy nie rozsmarujemy jej na biszkopcie.

Roladę rozwijamy i wykładamy masę, zwijamy całość dość. Możemy ją dodatkowo owinąć folią spożywczą. Wstawimy do lodówki na min 2 godziny. Smacznego.

Rolada_truskawkowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_truskawkowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_truskawkowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_truskawkowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam