Zanim w końcu doczekamy się wiosny i odrobiny słońca proponuję poprawić sobie nastrój solidną porcją czekoladowej rolady. Czekolada jest dobra na wszystko 🙂

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
20 g kakao
120 g drobnego cukru
4 jajka
30 g czekolady
80 g mąki
40 g wiórków kokosowych
160 g dżemu np. wiśniowego
gorzka czekolada

Śmietankę zagotowujemy z 20 g cukru i kakao. Dodajemy 30 g połamanej czekolady i mieszamy, aż się rozpuści, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Studzimy i wstawiamy do lodówki żeby się schłodziła. Zimną masę ubijamy na sztywno, aż powstanie krem.

Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i wiórki kokosowe. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając żeby się zbytnio nie przypiekła.

Ciepłą roladę wykładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy smarujemy dżemem, na dżem wykładamy ¾ masy i równo rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Czekoladę gorzką ścieramy na grubej tarce i posypujemy roladę. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego.

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam