Mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne, chociaż trochę pracochłonne ciasto. Przed nami długi weekend, dużo wolnego czasu, więc zapraszam.

Pani_Walewska_z_rodzynkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pani_Walewska_z_rodzynkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:

250 g masła

400 g mąki pszennej

4 żółtka

100 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki gęstej śmietany 18 %

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.

1 część rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach (24X36) cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzch wyłożyć 200 g powideł śliwkowych, rozsmarować.

Na wierzch wyłożyć bezę.

Składniki na 2 bezy:

8 białek

¾ szklanki cukru

60 g wiórków kokosowych

50 g rodzynek

szczypta soli

4 białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru i ubijać na sztywno. Dodać 30 g wiórków i 25 g rodzynek, delikatnie wymieszać.

Przełożyć na powidła. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 25 minut.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałymi składnikami.

Składniki na ciasto miodowe:

150 g mąki

1 jajko

1 łyżka gęstej śmietany 18 %

½ sody oczyszczonej

¼ szklanki miodu

40 g margaryny

Składniki na ciasto miodowe zagniatamy ( w miarę potrzeby podsypać odrobinę mąki), wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Składniki na krem:

3 żółtka

90 g cukru

1 szklanka kawy

250 ml mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

200 g margaryny

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 50 ml mleka. Chwilę miksujemy.

W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i kawę, wlewamy masę jajeczną i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Studzimy.

Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostudzony krem. Gdyby tak się zdarzyło, że krem Wam się zwarzy wtedy w garnku zagotowujemy niewielką ilość wody, stawiamy na nim miskę z kremem i cały czas lekko podgrzewając miksujemy. Schładzamy.

Placek z bezą wkładamy do foremki, następnie połowę kremu kawowego, placek z miodem, resztę kremu kawowego, a na wierzch ciasto z bezą. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Dodatkowo:

400 g powideł śliwkowych